je klacht beter begrijpen

Gepubliceerd op 28 oktober 2020 om 12:56

Je lichamelijke klachten beter begrijpen, hoe doe je dat? In een mini consult nemen we een fysieke klacht als aanknopingspunt om te kijken wat er in je omgaat. En hoe je je daarbij voelt op meerdere niveaus. Wat je o.a. fysiek, mentaal en emotioneel ervaart.

 

Een klacht, blessure, ontsteking, breuk of ziekte is een symptoom dat vraagt om aandacht en serieus genomen worden, dat wil zeggen dat er iets mee gedaan wordt.

Je kunt natuurlijk het symptoom te lijf gaan met behandeling of medicatie, of dat nu binnen de reguliere gezondheidszorg is of (aangevuld) met alternatieve zorg of middelen.

Ik zal nooit de noodzaak voor bij jou passende zorg ontkennen of afraden. Wel probeer ik samen met jou te kijken wat je lichaam je wil vertellen.

Want er is een hele grote kans dat er onder je klacht een behoefte ligt, of een onderdrukte emotie die je uit in een gedragspatroon. Dat kan op de lange duur leiden tot een of meer symptomen die telkens terugkomen of chronisch worden.

 

Hoe ga jij om met de symptomen die je hebt?

Negeer je ze in eerste instantie, of misschien wel langdurig?

Wil je er zo snel mogelijk van af en slik of gebruik je middelen waarvan je weet dat ze daar voor zorgen?

Of luister je ook naar wat je klacht je dwingt om te doen of te laten?

Bij pijn of griep rust nemen en niet toch nog even die taak of dat klusje doen of naar die afspraak gaan?

Als je voor dat laatste kiest ben je al een heel eind op weg om je klacht beter te begrijpen.

Want door stil te zitten, stil te zijn kun je luisteren naar wat je nodig hebt.

Was je weerstand misschien verlaagd door stress of te weinig rust of onvoldoende zelfzorg? Slaap je voldoende, eet je gezond en mag je ook genieten van jezelf?

 

Door (jezelf) dit soort vragen te stellen zak je steeds meer en kom je bij waar het op een diepere laag over gaat. Welke gedachten, emoties en diepe verlangens liggen er onder je klacht?

 

Hoe staat het met je zelfbeeld en hoe of wanneer ben je dat gaan geloven? Klopt dat plaatje nog of was het eigenlijk nooit “waar” maar een middel om te overleven in een bepaalde situatie of periode? Ben je daar je gedrag en overtuigingen op gaan aanpassen en staan die je nu in de weg om je vrij te voelen, te zijn wie je werkelijk bent?

Dit gebeurt allemaal grotendeels op onbewust niveau. Je hoofd zit al vol met dagelijkse, veelal praktische (ook nuttige) zaken. En ook een stem die je dirigeert naar gedrag en gedachten die “kloppen” met jouw wereldbeeld en hoe het zou moeten zijn.
Maar je lichaam is haarfijn in staat om je te laten voelen hoe het werkelijk met je gaat. Wat er wel en niet klopt. Waar balans is, wat je energie geeft en wat je energie kost.

 

Er is veel over gezegd en geschreven door mensen die zich hierin verdiept hebben. Voor mij vielen heel veel kwartjes op zijn plek toen ik daarover ging lezen.

Ook kun je aan onze taal goed aflezen dat je klacht iets zegt over hoe je je voelt, letterlijk. Je breekt je hoofd ergens over, je ligt ergens wakker van, je hebt je buik ervan vol, iemand of iets komt je de keel uit, iets prikt of steekt.Dat uit zich niet voor niets op een specifieke plek. En op exact het juiste moment!

Interessant is het dan om vragen te stellen. Waar maak je je zorgen over, waar heb je genoeg van, wat prikkelt je werkelijk? Zou het kunnen dat je lichaam je laat weten dat je nu actie mag ondernemen, voor jezelf mag opkomen en kiezen voor wie en wat goed is voor jou?

Als je hier voor open staat zal je zelf al goed kunnen duiden waar bij jou “de schoen wringt”. En pas je je gedrag en gedachten hierop aan.

Nu is het voor veel mensen niet zo makkelijk om zichzelf te lezen of te verstaan. Het helpt enorm als je daar een spiegel bij hebt. In de vorm van een therapeut bijvoorbeeld. Of een goede vriend of geliefde die jou de situatie helpt bekijken vanuit een ander gezichtspunt.

 

Oud verdriet en onderdrukte emoties liggen vaak nog wat dieper verstopt. Dat haal je niet allemaal in één gesprek of sessie naar boven.

Maar daarvoor zou je wat meer tijd kunnen nemen en stap voor stap gaan verkennen en verwelkomen, met je lichaam als leidraad.

Reiki is daarvoor een heel mooie methode. Of ademwerk, ontspanningsoefeningen, geleide meditaties, massages. Hand in hand met je brein, dat je misschien soms tot last is maar je ook prachtige inzichten kan geven en je helpt leren begrijpen.

 

Ik nodig je van harte uit om dit samen met mij te doen, ik begrijp namelijk als geen ander (als ieder ander!) hoe ingewikkeld of spannend dat allemaal kan lijken.

Ik bied je een veilige ruimte, zonder oordeel en met alle zorg en aandacht voor jou en je klacht.

Via een mini consult kun je kijken of dit iets voor je is. En via een Reiki behandeling kun je voelen hoe dit is, dan laat je je lichaam aan het woord 😊

Soms is een sessie al heel verhelderend en voelt alles al een stuk lichter. Want vaak is het niet de ervaring op zich die het meest in de weg zit, maar onze gedachten erover en weerstand ertegen..

 

Lieve groet, Helen

 

Zoek je nog wat meer achtergrondinformatie?

Ik kan je de volgende boeken aanraden:

 

De zin van ziek zijn van Thorwald Dethlefsen en Rüdiger Dahlke

Ziekte als symbool van Rüdiger Dahlke

Je kunt je leven helen van Louise Hay

De sleutel tot zelfbevrijding van Christiane Beerlandt

Zielsoorzaken van ziekte van Björn Eybl (Dr. Hamer)

Van klacht naar kans van Juriaan Galavazi

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.