is de werking van kristallen wetenschappelijk bewezen?

Gepubliceerd op 28 september 2020 om 17:44

De afgelopen week kwamen er op meerdere momenten weer kristallen in beeld en aan bod.
Ze liggen in mijn huis, ik gebruik ze in de praktijk, bij de mini-consulten, er ligt er altijd een naast mijn bed, ik draag ze af en toe.
En ik geef ze graag cadeau. Ook aan mensen die er niet zo bekend mee zijn.


Regelmatig krijg ik dan de vraag: Geloof jij eigenlijk dat kristallen werken?


Dat vind ik wel een grappige vraag eigenlijk
Geloven houdt voor mij een actief besluit in.
Alsof je zelf mag bepalen of iets waar is of niet
En wat is dan “waar” eigenlijk?
Is er altijd bewijs dat iets werkt of niet?
En hoe moet dat bewijs dan verkregen worden?
Interessant.
Kun je geloven in iets wat je niet ziet? Of liever gezegd wil je dat?
En hoe zeker weet je dat dan?
Moet het onderzocht zijn in een laboratorium bijvoorbeeld of moet het in een (oud en belangrijk) boek staan of in een verslag?
Kan dat ook mondeling worden doorgegeven of via internet en is het dan ook geldig?

Er zijn best veel dingen die ik niet kan zien of niet altijd helemaal begrijp en waarbij ik toch warmte voel, licht zie, geluiden hoor en niet verbaasd ben. Bv bij een transistorradiootje, elektriciteit, een infrarood apparaat, WiFi of Bluetooth.

Of een vreemde die zomaar naar me lacht, een bekende die een hand op mijn zere nek legt en ik me direct beter of vrolijker voel!


Eigenlijk vind ik het meestal helemaal niet belangrijk om te weten of iets waar en bewezen is of niet. Wat voor de één absoluut waar is hoeft het voor de ander niet te zijn.
Het hangt er maar af hoe je er naar kijkt en vanuit welk gezichtspunt of met welke vragen.
Als het maar werkt!

Terug naar de kristallen en hun mogelijke medicinale werking:


Al eeuwenlang worden kristallen gebruikt in vele culturen.
Voor hun schoonheid, maar ook als talisman of een steun bij fysieke prestaties of klachten. En als middel om genezing te bevorderen.

In de wetenschap is er veel onderzoek gedaan naar het ontstaan van gesteente en de samenstelling van kristallen. Bepaalde mineralen hebben een gunstige invloed op sommige lichamelijke processen, diezelfde mineralen zijn ook in kristallen te vinden. Of andere elementen zoals ijzer. Zou dat dan verklaren dat een ijzerhoudende steen helpt bij bijvoorbeeld bloedarmoede? In vele bronnen wordt daar wel van uitgegaan.

 

Er wordt ook veel gesproken over trilling, dat kristallen een gunstige frequentie hebben en deze ook kunnen bevorderen in het menselijk lichaam. Net als Reiki 😀

Ik heb heel goede ervaring met het werken met trilling en klank, ben me daar nog meer in aan het verdiepen, maar daarover meer in een volgende post.

 

 

Toch is er voor zover ik kan vinden nog geen sluitend wetenschappelijk bewijs gevonden voor de genezing van ziekte door het gebruik van kristallen.
Wel is er empirisch onderzoek gedaan (op basis van ervaring) en lijken veel mensen baat te hebben bij het toepassen van kristallen bij klachten. Waarbij de proefpersonen niet wisten welk kristal gebruikt werd of de werking ervan kenden.

De kracht van het placebo effect komt vaak ter sprake en dat lijkt me niet voor niets. 

Wat je gelooft is tenslotte waar! ;)
Zoals een optimist zich beter voelt dan iemand die gelooft dat hij altijd pech heeft. Of vergelijk iemand die vaak gehoord heeft dat hij dom, druk of juist te langzaam is met iemand die wel vaak complimenten heeft gehad, goede leerervaringen en bemoediging: meer of minder (zelf-)vertrouwen beïnvloedt ook hoe je je lichamelijk voelt en functioneert.
De kracht van je geest kan je ziek(er) maken maar ook beter doen voelen!

We denken vaak zwart-wit. Het is of – of.
Alles of niets.
Ik kies graag voor nuance en zelf ervaren hoe het voor jou is.

Ik heb nogal vaak pijn.
Soms neem ik een pijnstiller (liefst een roze, want die witte lijken het niet zo goed te doen hahaha) en soms leg ik een of meer kristallen op. 
Het kan allebei goed werken en ze kunnen ook allebei niet helemaal voldoen.
Dan kijk ik verder, welke behoefte zit er eigenlijk onder je keuze voor een steuntje bij je klacht, waardoor voel je je niet zo goed als je zou willen?
Zoals veel middelen of methodes symptomen bestrijden en klachten verzachten, de werkelijke oorzaak vinden en proberen het probleem op te lossen vraagt toch een bredere kijk en de blik naar binnen. 
Daar kijk ik graag samen naar. Als ondersteuner voor cliënten maar ook als ik zelf een hulpvraag heb. Want om jezelf te kunnen zien kan een spiegel of iemand die kijkt vanuit een ander standpunt heel effectief zijn!

Kortom, ik schreef al eerder op mijn website, of je nu wel of niet gelooft of de werking van kristallen bewezen is, als het jou helpt om met begrip naar jezelf en hoe je je voelt te kijken dan heb ik geen rapportje meer nodig, jij? 

 

Als aardigheidje voor de liefhebbers voeg ik hierbij twee kaartensetjes die ik heb gemaakt van kristallen die mooi passen bij het behandelen van chakra’s. Zowel voor fysieke als mentaal/emotionele ondersteuning.

Voor wie graag nog meer leest over dit onderwerp heb ik wat artikelen gevonden op internet:


Met dank aan de schrijvers daarvan!


https://www.husl.nl/bevatten-edelstenen-en-mineralen-geneeskracht-een-neutrale-blik/


https://www.almahealing.nl/artikelen/wetenschappelijke-achtergronden-edelstenen/


https://www.trouw.nl/nieuws/helpt-een-stukje-samengeklonterd-mineraal-bij-een-gelukkig-leven-stenen-beinvloeden-ons-omdat-ze-energie-uitstralen~b15310b0/


https://www.semoea.nl/werking-edelsteentherapie/is-er-wetenschappelijk-bewijs-voor-de-helende-werking-van-edelstenen.html

 

Vrolijke groet, Helen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.