Can I be the Space for This?

Gepubliceerd op 9 september 2022 om 14:06

De helpende vraag van Eckhart Tolle die ik vrijwel dagelijks hardop aan mezelf stel.
Kan ik ruimte geven, de ruimte zijn voor wat er zich hier en nu afspeelt? In mij of in mijn omgeving?
Onder gunstige omstandigheden gaat dat meestal vanzelf. Wanneer alles mee lijkt te zitten, ik ontspannen ben, me tevreden, dankbaar of zelfs gelukkig voel.

De vraag komt vooral op wanneer ik weerstand voel bij wat er is. Hinderlijke geluiden, een pijnlijk lichaam, onrustige energie, ongewenst gedrag van mezelf of anderen, hardnekkige gedachten, situaties die ik liever anders zou zien..
Wanneer je zonder oordeel, zonder interpretatie of zelfs zonder benoemen kunt zijn met wat er is, is er stilte. Het mentale lawaai komt even tot rust.
Het vergt misschien wat oefening, maar de stiltemomenten breiden zich uit zodra je alle weerstand kunt loslaten. En de ontspanning neemt toe. Het is wat het is op dit moment.

Dat betekent niet dat je niet kunt handelen waar nodig, of je brein gebruiken om praktische zaken te regelen, zeker wel.
Maar dat gaat zoveel gemakkelijker wanneer (mentale) activiteit regelmatig wordt afgewisseld met echte rust. Die er naar mijn idee alleen kan zijn als je je verzet laat varen tegen dat wat er is. Of niet meer wilt dat het anders is.
En ook als er geen oordeel meer zit op de korte duur van die stilte, of op het mogelijk minder grote effect dan waar je op hoopte.

Het helpt mij enorm om regelmatig inspirerende woorden te beluisteren van mijn favoriete leraar Tolle. Momenteel luister ik naar The Secret of Happiness. Waarbij ik me weer opgelucht realiseer dat we allemaal mensen zijn, met een brein dat automatisch vele gedachten produceert die je kunnen belemmeren of zelfs overweldigen. En waar je minder vat op hebt dan je zou willen.
Wees er simpelweg bij, wees de ruimte ervoor

Can you be the space for this?

🕉

#eckharttolle #space #silence #nojudgment #now #thesecretofhappiness

#ruimte #stilte #nu #bewustwording#zonderoordeel #praktijkyuta #reiki

 Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.